Popüler salata ve mezeler | Şirin Gurme yemek tarifleri yemekler

Popüler salata ve mezeler | Şirin Gurme yemek tarifleri yemekler

Dünyanın en popüler salatası belli oldu! İşte listeyi alt üst eden Türk lezzeti. Sofraların vazgeçilmezi, ana yemeklerin lezzet dolu eşlikçileri ve hatta sağlıklı beslenme listelerinin ilk sırasını oluşturan salatalar, birbirinden farklı tariflerle tüm dünyanın gözdeleri arasında yer alıyor. Hatta bazı tariflerle ana yemek kadar güçlü olan salatalar Taste Atlas tarafından listelendi. İşte dünyanın en popüler salataları ve listenin ilk sıralarına yerleşen o Türk lezzeti

1- COLESLAW

Lahana salatası anlamına gelen Hollandaca koolsla teriminden gelen lahana salatası, günümüzde Amerikan yemeği ve genellikle mangalda et veya kızarmış tavukla servis edilen bir garnitür. İlk olarak 18. yüzyılda Hollandalı yerleşimciler tarafından New York eyaletine getirildi. Aşçıya ve bölgesel farklılıklara bağlı olarak kıyılmış lahana, mayonez, havuç, ayran veya ekşi krema ile sirke, şeker ve diğer baharatlardan oluşur. Bazı varyasyonlarda salata sosları, kereviz tohumları, rendelenmiş peynir, ananas veya biber gibi başka malzemeler de bulunur. Ancak lahana salatasındaki tek tutarlı içerik kıyılmış lahanadır. Salata her zaman soğuk olarak servis edilir ve genellikle hamburger, sandviç ve sosisli sandviçlerde kullanılır.

2 - SEZAR SALATA

İkonik Sezar salatası, adını Cesare (Caesar) Cardini'den almıştır. Cesar Cardini, San Diego'da yaşayan ancak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasalarını atlatan ve Meksika sınırının hemen güneyindeki Tijuana'da popüler bir restoran işleten İtalyan göçmen. 1920'lerde, Hollywood jet sosyetesi de dahil olmak üzere birçok Kaliforniyalının sık sık partiye gelip güzel hayatın tadını çıkarması nedeniyle Tijuana gelişiyordu. Dünyaca ünlü birçok yemek gibi Sezar salatası da tamamen yaratıcılık ve doğaçlamayla icat edildi. 1924'te, 4 Temmuz'un yoğun bir haftasonunda, Cardini'nin restoranı tıklım tıklım doluydu; ünlü restoran işletmecisi, müşterileri hayal kırıklığına uğratmak istemediği için yiyecek stokunun azaldığını fark ettiğinde Caesar, tabakta kalanlarla bir salata hazırladı.

3 - HORİATİKİ SALATA

Köy salatası veya horiatiki olarak da bilinen Yunan salatası, dörde bölünmüş domates, dilimlenmiş kırmızı soğan ve iri dilimlenmiş salatalıktan oluşan Yunanistan'ın ulusal yemeğidir. Bölgeye göre zeytin, yeşil biber, beyaz peynir, kekik, tuz, karabiber veya zeytinyağı ve limon veya sirkeden (isteğe bağlı) yapılan tipik bir sos da olabilir. Salatada feta peyniri
bulunduğunda genellikle sadece dilimlenir, ancak bazı durumlarda hafifçe ufalanana kadar çatalla karıştırılır. Adı, çiftçilerin bazı temel malzemeleri tarlaya götürüp bunları karıştırdığı kırsal bir yemek olduğunu gösteriyor. Yunan salatası, canlandırıcı, çiğ sebze ve otlarla dolu gerçek bir yaz yemeğidir. Mevsiminde olgun domatesle hazırlamak en doğrusu, zeytinin ise Kalamata çeşidi olması gerekiyor. Sığ bir kasede servis edilen bu yemek, evlerde veya restoranlarda çok sayıda Yunan masasında bulunur.

4 - CAPRESE SALATA

Napoli mutfağının gerçek bir klasiği olan leziz Caprese'nin canlı renkleri tüm dünyanın en sevilen salatalarından biri. Olgun, domates, mozzarella ve taze fesleğenin mükemmel birleşimi ile oluşan bu basit salatanın Capri adasından geldiğine inanılıyor, dolayısıyla adı da buradan geliyor. Caprese, orijinal olarak güzel Amalfi kıyılarında geleneksel olarak yetiştirilen Re Umberto veya Fiascone domatesleri ve bir tür örgülü mozzarella peyniri olan treccia di Sorrento ile yapılmıştır . Ayrıca popüler uygulamanın aksine, otantik Caprese salatası tarifinde balzamik veya başka herhangi bir sirke türü gerekmez. Bunun yerine mozzarella ve domatesler kalın dilimlenir, bir tabağa dizilir ve fesleğen yapraklarıyla süslenir, biraz tuz ve biber serpilir, ardından bol miktarda sızma zeytinyağı gezdirilir.

5 - MAKARNA SALATASI

Genellikle Hawaii zorunlu bir unsuru olan makarna salatası, sütle inceltilmiş mayonezle süslenmiş aşırı pişmiş dirsek makarnadan oluşan hafif keskin, tatlı, soğuk bir salatadır. Sosun emilmesine yardımcı olacağı için makarnanın fazla pişirilmesi gerekir. Bazı kaynaklar, makarna salatasının en eski tarifinin 1962'de yayınlandığını ve yemeğin Nouvelle Cuisine yaklaşımının bir parçası olarak 1980'lerin başında popülerlik kazandığını söylerken, diğer kaynaklar yemeğin 20. yüzyılın
başlarında Amerika'da popüler olduğunu söylüyor. Çoğu popüler yemek gibi, ton balığı, domates, soğan, maydanoz, sarımsak, salam, dolmalık biber veya kıyılmış tavuk gibi ilave malzemeler içeren çok çeşitli bölgesel versiyonlar da vardır. Hawaii tabak öğle yemeğindeki sembolik varlığının yanı sıra, genellikle kızarmış tavuk veya mangalda etin yanında servis edilir.

6 - SOM TAM

Som tam, çoğunlukla Tayland'ın kuzeydoğu kısmıyla (Isaan) ilişkilendirilen yeşil bir papaya salatasıdır, ancak ilk kez Laos'ta ortaya çıktığı da sıklıkla öne sürülür. İnce yeşil papaya şeritlerinin yanı sıra, bu salata genellikle kavrulmuş yer fıstığı, yeşil fasulye, domates ve tipik olarak sarımsak, kırmızı biber, balık sosu, kurutulmuş karides, palmiye şekeri ve limon veya demirhindi suyuyla yapılan keskin bir sos içerir. Çeşitleri bol ve çeşitli eklemeler içerebilir. Sos ayrıca birçok başka kombinasyonla da sunulabilir ve tatlılık ve baharatlılık açısından önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Çok sayıda restoran ve sokak tezgahı, müşterilerin tercih ettikleri çeşitleri seçmelerine ve malzemeleri tercihlerine göre
ayarlamalarına olanak tanıyor. Bu serinletici yemeğin Tayland'ın kuzeyinde, daha doğrusu Isaan bölgesinde mi icat edildiği, yoksa orijinal bir Lao yaratımı mı olduğu hala belli değil. Birçoğu, öncelikle bol miktarda papaya kullanmak için icat edildiğine ve orijinal formunun çoğunlukla baharatlı biber tatlarına dayandığı için hurma şekeri kullanmadığına inanıyor. Kökeni ne olursa olsun, bu basit salata dünya çapında popülerlik kazanmıştır ve dünya çapındaki geleneksel Tayland restoranlarının menülerinde bulunabilir. Ana yemek olarak veya pilavın, ızgara etin veya marine edilmiş balığın tamamlayıcısı olarak tüketilebilir.

Giriş Tarihi: 22.03.2024

Kaynak Resim kaynak grafiksaati.com[at]gmail.com

Copyright: Her hakkı saklıdır  | grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası