Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Özel Arama

Uykuda neden düşeriz ?
Uykuda neden düşeriz ?

Tam uykuya dalarken birden gelen düşme hissini hiç yaşadınız mı? Birçoğumuzun yaşadığı bu hissin sebebi beynin iki bölgesinin kontrol çatışmasından kaynaklı olduğu ortaya çıktı. İşte bilimsel nedeniniz sizler için araştırdık…

Uyumadan önce düşme hissi yaşadıysanız veya uyumadan önce tüm vücudunuzun seğirdiğini fark ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Bu çok yaygın bir durumdur ve nüfusun %70'i bu olayı yaşamıştır. Uykunun en tatlı halinde tam rüya görmeye başlayacakken yaşadığımız bu his garip bir durum olabilir. Bu düşme hissiyle ilgili birçok söylenti bulunuyor ancak gelin birlikte bilimsel nedenine bir bakalım.

UYKU SIRASINDA DÜŞME HİSSİNİN TETİKLEYİCİLERİ

Fazlasıyla yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bu düşme hissine hipnik seğirme deniyor. Yani beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken kasların kasılmasıyla ortaya çıkan bir çatışma sonucudur. Bazen fark edilmeyen, bazen de insanı yatağından sıçratan bir sarsıntı hali. Bilimsel olarak konuşacak olursak tıbbi adı miyoklonus. Genel olarak kasılmalara pozitif, gevşemelere ise negatif miyoklonus deniyor. Araştırmacılar, insanların yüzde 60 ila 70'inin, uykuya dalmak üzereyken bu durumu yaşadığını belirtiyor. Ayrıca bu sıçramaların geç saatte egzersiz yapanlarda daha çok görüldüğü belirtiliyor.

Dr. Mehra, "Tetikleyicileri azaltmak için elinizden geleni yaptığınızdan emin olmak, genel uyku kalitenize yardımcı olması açısından önemlidir ve bu tür uykuyu bozan hareketlerin sıklığının azaltılmasına yardımcı olabilir" diyor.

STRES

Stresli olduğunuzda, zihniniz hızlanmaya devam edebilir ve muhtemelen geceleri ihtiyacınız olan dinlenmeyi alamayacaksınız. Bu, uyku döngünüzü etkileyebilir ve uykunuzun bölünme olasılığını artırabilir. Samanlara çarpmadan önce stres seviyenizi azaltmak için elinizden geleni yapın ve daha dinlendirici ve besleyici bir uyku uyuyun. Ayrıca, yatmadan önce iyi uyku alışkanlıkları edindiğinizden emin olun .

KAFEİN

Çok fazla kafein tüketmenin kaslarınızın seğirmesine neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca genel olarak uyku döngülerinizi etkileyerek sizi ayakta tutar ve iyi bir gece uykusu çekmenizi engeller. Bu uykusuzluğa katkıda bulunabilir. Ya da uyuyabiliyorsanız, sizi daha hafif uyku evrelerinde tutabilir ve istemsiz kas hareketlerini tetikleyebilir.

UYKU EKSİKLİĞİ

Uyumadığınız zaman, tüm uyku döngünüz etkilenebilir, bu da uyku miyoklonusu yaşama olasılığınızı artırabilir.

Giriş Tarihi: 25.07.2023

Tweet

Kaynak Resim kaynak grafiksaati.com[at]gmail.com

gizlilik politikası