Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin Türkiye  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Çocuklara kakıllı telefon almak ne kadar doğru?

Çocuklara küçük yaşta akıllı telefon almak ne kadar doğru?

Küçük yaştaki çocuklar akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanarak dijital dünyanın bir parçası olmak istiyor. Ancak uzmanlar bu konuda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar olduğuna dikkat çekiyor: Buna rağmen akıllı mobil telefon ve tablet kullanımının yaş ortalaması gittikçe düşüyor. Birçok ebeveyn ise küçük yaştaki çocuklarının dijital dünyanın bir parçası olma arzusuna karşı ne yapacağını bilemiyor.

Çocuğa akıllı mobil cep telefonu ya da tablet bilgisayar almak için en uygun yaş ne olmalı? sorusu sıkça soruluyor.  Akıllı mobil cep telefonu alırken hangi unsurları dikkate almak ve çocukları dijital dünyanın tehlikelerinden nasıl korumak gerekiyor?

Anne babalar, bu sorulara yanıt arayadursun ama bizce ebeveynlerin çocuklarının küçük yaşlarda başlayan akıllı cep telefonuna sahip olma dileğinin ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiğini bilmesi gerekiyor. 

Uzmanların görüşlerine yer verirken çocuklara dijital dünyanın kapılarını açarken yetişkinlerin dikkat etmesi gereken bazı noktaları sizin için derledik:

Çocuklara ilkokulda cep telefonu almalı mı?

Çocukların da mobil dijital katılımcılık hakkının olduğunu belirten Alman Enformasyon Ekonomisi, Telekomünikasyon ve Yeni Medyalar Birliği'nin (BITKOM) Başkanı Achim Berg’e göre ilköğretim öğrencileri de akıllı cep telefonu kullanabilmeli. Ancak Federal Aile Bakanlığı başta olmak üzere pek çok uzman, ilkokul dönemindeki çocuklara akıllı cep telefonu alınmasını doğru bulmuyor.

11 yaşından ufak çocuklara neden cep telefonu almak tavsiye edilmiyor?

Uzmanlar 11 yaşından küçük çocukların akıllı mobil cep telefonu uygulamalarını bilinçli bir şekilde yönetemekte zorlanacağını ifade ediyor. Çocukları koruma sorumluluğunun ebeveynlerde olduğunu belirten uzmanlar, küçük çocukların internet ve sanal ortamda karşı karşıya kalabilecekleri tehlike ve tehditler konusunda kendilerini koruyamayabileceğine vurgu yapıyor.
 

Peki, akıllı cep telefonlarının kullanımı çocuklara yasaklanmalı mı?

Uzmanların bu soruya yanıtıysa açık ve net: Uzmanlar çocukların akıllı cep telefonu kullanmasının yasaklanmaması ama anne ve babaların, çocuklarına kendi akıllı telefon ya da tabletlerini kullanmalarına izin vermelerine fakat bu kullanıma süre sınırlaması getirip çocukların cep telefonu kullanımın yetişkinlerin kontrolünde olmasının büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

Uzmanlar ebeveynlerin çocuklarıyla bu konuda da kuralları en baştan belirlemeleri gerektiğini ve çocuklarla anlaşılan konulara uyulması gerektiğini söylüyor. Bunun yanı sıra uzmanlar küçük çocukların telefon hesaplarını kendi isimleri altında açmalarına izin verilmemesi gerektiğini sosyal medya platformları hakkında çocukların merak ettikleri soruların yetişkinler tarafından yanıtlanması gerektiği ve olası tehlikeler konusunda çocukların bilinçlendirmenin faydalı olabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar ilkokul birinci sınıf öğrencisi bir çocuğun günde 30 dakikadan fazla akıllı telefon ya da tablet kullanmasına izin verilmemesi gerektiği belirtiliyor.

Çocuklar son model akıllı cep telefonu alınması için ısrar ederse ne yapmak gerekiyor?

Uzmanlar çocukların “Ama arkadaşlarımın akıllı cep telefonu var” diyerek kendisine akıllı telefon aldırmak istemeleri halinde ailelere şunu öneriyor: Çocuğun yaşının akıllı telefon kullanmak için uygun olmadığı çocuğa anlatılmalı ve bunu yaparken de ebeveynlerin süre sınırı koyarak çocuklarına kendi telefonlarını kullanabileceklerini söylemesi gerektiğini söylüyor.

Çocuğunun bilinçli bir akıllı cep telefonu kullanıcısı olmasını isteyen ebeveynlerin çocuklarına rol model olarak kendilerinin de cep telefonlarını bir kenara koyabildiklerinin gösterilebileceğini belirtiliyor.

Uzmanlar aileler için sade ve gösterişsiz cep telefonu öneriliyor. Pek çok aile küçük yaştaki çocuklarına gerektiğinde hızlıca ulaşmak istediklerini söylüyor ancak uzmanlar bunu yaparken ebeveynlerin internet bağlantısı olmayan, akıllı da olmayan cep telefonlarıyla yetinmelerinin gerekli olduğuna dikkat çekerek, eski model cep telefonlarının satın alınabileceğini söylüyor.

Kaynak:

AFP/DA,BK

© Deutsche Welle Türkçe

Yayın öncesi bu site için yeniden yazım: Hayata Dair

Rewriting: http://grafiksaati.com

Resim kaynak: https://www.handy-abovergleich.ch/handyvertrag-schweiz/

Sosyal Medyada biz

Facebook'ta grafiksaati.com

Twitter'da biz

Pinterest'te biz

grafiksaati.com@gmail.com  |  gizlilik politikası