Ana sayfa  Annelik  Elsanatları  Haberler  Magazin Dünya  Magazin Türkiye       

Moda  Ressamlar  Seramik  Tiyatro Sinema  Yazılar  Yemekler 

Kilo vermek için neyi hangi hız ile yemek yemeliyiz?

Japon bilim insanlarına göre yemeği yavaş yemek kilo alma riskini azaltıyor. Yavaş yiyen insanlar daha çabuk doyuyor.
 

Hayata dair

Yemeği yavaş yemek şişmanlamaya karşı koruyor, aceleyle yenilen yemek ise kolay kilo aldırıyor. Japon uzmanların 60 bin insan üzerinde yaptığı araştırma bu sonucu ortaya koydu. ‘British Medical Journal' dergisinde yayınlanan araştırmada yemeği hızlı yiyen insanlarda şişmanlığa yakalanma riskinin arttırdığı ve şeker, kalp, kanser gibi hastalıklarının daha çok görüldüğü belirtiliyor.

Yemek aralarında atıştırma yapmamak ve akşam yemeğini yatmadan en az iki saat önce yemek de kilo almayı önleyebiliyor.

Fukuoka Üniversitesi'nden Yumi Hurst ve Haruhisa Fukuda sağlık kontrolünden geçtikten sonra yemek yeme alışkanlıklarıyla ilgili soruları yanıtlayan 40 yaşın üstündekileri de araştırmaya dahil etmiş. Bu insanların üçte birinden fazlası bir, diğerleri ise iki ya da üç kez sağlık kontrolüne girmiş. Gönüllü olarak katılan deneklerin tümü şeker hastalarından seçilmiş.

Yavaş yemek ye, kolay doy

Araştırmaya katılanların 33 bin 455'i yemek yeme hızını "normal" olarak tanımlarken, 22 bini çok çabuk yemek yediğini, 4 binden biraz fazlası ise ağır ağır ve keyif alarak yemek yediğini söylemiş. 2008 – 2013 yılları arasında yapılan araştırmanın bu dönemdeki periyodunda deneklerin önemli bir kısmı yemek yeme alışkanlığını değiştirmiş. Yavaş yiyenler arasında normal kilolu kadınların sayısı normal ve hızlı yemek yiyenlerden fazlaymış ve belleri daha ince, vücut ağırlığı ile vücut yüzeyinin orantısını gösteren Vücut Kitle Endeksi (BMI) ortalamanın altındaymış.

Yaş ve ilaç kullanma gibi çeşitli faktörlerin de yer aldığı araştırmaya göre normal hızla yemek yiyenlerin sağlıksız kilo alma riskinde hızlı yeme alışkanlığı olanlara göre yüzde 29'luk bir azalma olduğu belirtiliyor. Araştırma, yemeği yavaş yiyerek kiloyu ayarlamanın ve BMI'yi düşürmenin mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Japon bşlim insanları hızlı yemek yiyenlerin doyduklarını fark edemediklerini, yavaş yiyenlerdeyse tokluk hissinin daha erken ortaya çıktığı için fazla yemek yeme ihtiyacı duyulmadığını ortaya koydu.

Kilo vermek zor, kilo almak ise kolay

Verilen kiloları yeniden almaktan kaçınmanın ne kadar zor olduğu da bir diğer araştırmaya konu oldu. Trondheim Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesi'nden Catia Martins aşırı şişman ve obez insanların kilo verdikten sonra uzun süre kendilerini aç hissettiklerini ifade etti.

Martins aşırı şişman ve obezite problemi yaşayan 34 kişiyle yaptığı araştırmaya katılan deneklerin 2 senede ortalama 11 kilo verdiklerini, ancak aradan iki yıl geçtikten sonra kendilerini sürekli aç hissettiklerini ortaya çıkarttı. Martins bunun açlık hormonuyla bağlantılı olduğunu ve her insanda bulunan bu hormonun kilo veren ve obeziye problemi yaşayan şişman insanlarda hızla arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, insan vücudu kilo verip zayıflamadan önceki eski yüksek kilosuna geri dönmeye çalışıyor. Araştırma, kilo veren insanların gerçekte kalori ihtiyaçları azaldığı halde kilo vermeden önceki kalori miktarına yeniden ulaşmaya çalıştığını ortaya koydu.

diet listesi diyet

Kaynaklar: Haberler.grafiksaati.com GrafikSaati, Deutsche Welle, DW, dpa/AG, BK

Bunlar da ilginizi çekebilir

Kilo vermek için neyi hangi hız ile yemek yemeliyiz

Adınız Mars gezegenine yazılsın ister misin? İşte fırsat

Satürn'e dönüşü olmayan yolculuk

MAVEN: Mars gezegeni nasıl soğuk bir çöl oldu?

Mars gezegeninde karbondioksit, oksijen, kükürt bileşikleri ve su bulundu

Hayat Mars gezegeninde mi başladı?

Yoksa Mars gezegeninde artık hayat yok mu?

Satürn'ün uydusu Titan'da yaşam

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi: Mars gezegeninde görev yapacak ve yapay zekayla çalışan yeni uzay aracı...

Güneş; yüzyılın kuyruklu yıldızı İson'u söndürdü

Olimpiyat meşalesi uzaya çıktı

Asrın projesi: Uzayın sınırlarını aştı

grafiksaati.com@gmail.com  |  gizlilik politikası