Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Uzaylıların keşfi

Uzaylıların keşfi

Önde gelen bir fizikçilerden O’Connell'e göre Dünya dışı yaşamın keşfinin eşiğindeyiz.Melbourne Üniversitesi’nden Cathal D O’Connell’in The Conversation’da yer alan fikirlerinin doğru olup olmadığını yalnızca birkaç yıl içinde anlayacağız. Dünya üzerinde yaşam barındıran ama hiç “misafirperver” olmayan zorlu ortamları listeleyen Avustralyalı fizikçi, “Keşif artık an meselesi ve kaçınılmaz” dedi. Buna göre Antarktika’daki kurak arazilerde, yer altındaki derinliklerde ve hatta nükleer atık sahalarında var olabilen yaşamın, Dünya dışında da gelişmesi gayet mümkün. “Gezegenimizin oluşmasının hemen ardından yaşam başladığı düşünüldüğünde başka yaşamların da kaçınılmaz olduğu anlaşılır” diyen O’Connell, “yaşanabilir” kavramının da çok esnek olduğunu ifade etti.

DailyStar’da yer alan habere göre olası bir keşfin biyoloji camiasını altüst edeceğini söyleyen araştırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü: Bakteriler, mantarlar, kaktüsler ve hamamböcekleri, hepsi bizim kuzenlerimiz ve hepsiyle aynı moleküler mekanizmayı paylaşıyoruz: DNA, RNA’yı oluşturuyor, RNA da proteinleri… Ancak yaşamın ikinci bir örneği, bizimle hiç akrabalığı bulunmayan ‘ikinci nesli’ temsil eder. Üstelik yaşamın ikinci kaynağını bulmak için adımlar da atıldı. Dünya dışı yaşamın keşfi için en güçlü adaylardan biri Jüpiter’in uydusu Europa’nın okyanusları. NASA Ağustos 2019’da Europa’da yaşamı araştıracak uzay sondasını 2023’te fırlatmaya hazırlandıklarını duyurdu. Uzay ajansının internet sitesinde yayımlanan duyuruda “Güneş Sistemimizde yer alan başka dünyalardaki yaşam potansiyeline dair daha fazla bilgi verebilecek Europa Clipper görevinin yeni aşaması onaylandı” ifadeleri yer aldı.

NASA yöneticilerinden Thomas Zurbuchen, “Europa Clipper görevini bu okyanus dünyasının gizemlerini açığa çıkarmak için bir adım daha yaklaştıran karardan heyecan duyuyoruz” dedi. Zurbuchen’in aktardığına göre görev, Galileo ve Cassini uzay araçlarından elde edilen veriler doğrultusunda tasarlandı. Europa Clipper adlı uzay sondası, buzlarla kaplı uydunun yaşam için uygun koşulları barındırıp barındırmadığını araştıracak ve astrobiyolojiye dair bilgimizi artıracak. Europa’nın yüzeyi buz tabakasıyla kaplı. Ancak bilim insanları, tabakanın altında büyük bir okyanus olabileceğini söylüyor. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden araştırmacılar, Jüpiter'in buzlu ay Europa'sının yüzeyindeki su buharı izlerini doğrulamıştı. 20 yıldan uzun süre önce NASA’nın Galileo uzay aracı, uydunun yüzeyinde elektriği ileten sıvı olduğuna dair veriler toplamıştı. 2018’de de verilerin analizi, Europa’daki sıvı aktivitelerini kanıtlamıştı. Uzay ajansına göre bu küçük kaya parçası, Dünya dışı yaşam arayışındaki en öncelikli hedeflerden. O yüzden de su buharına işaret eden bu veriler çok önemli. 

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

Kaynak:
https://www.independentturkish.com/node/116856/bilim/%C3%B6nde-gelen-avustralyal%C4%B1-fizik%C3%A7i-o%E2%80%99connell-uzayl%C4%B1lar%C4%B1-bulmam%C4%B1z-meselesi
Resim ve Video kaynak:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=AEyOoZ7JpyY&feature=emb_logo

Yayın tarihi: 14 Ocak 2020

grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası