Yeni gezegenler uzayda yeni keşifler

CHEOPS Teleskopu ile az bilinen gezegenlerin gizemi çözebilecek mi?

Bilim insanları evrenin sayısız yabancı gezegenle dolu olduğu konusunda hemfikir ancak araştırmaların büyük kısmı kendi güneş sistemimiz içindeki gezegenlerle ilgili. Ancak yeni ve çok güçlü gelişmiş bir teleskopun bu durumu değiştirmesi bekleniyor.

CHEOPS ya da diğer adıyla Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenleri Tanımlama Uydusunun Fransız Guyanası’ndan fırlatılması ve 17 Aralık itibarıyla göreve başlaması önceden planlanmıştı. CHEOPS Teleskopunun Güneş sistemi dışındaki gezegenlerden çeşitli bilgiler toplaması beklentisi mevcutdu. Avrupa Uzay Dairesi ESA ve İsviçre’nin ortak projesine Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Portekiz, İspanya, İsveç ve İngiltere gibi çeşitli ülkelerin de katkı sağlaması bekleniyordu. Cenevre’deki Versoix Gözlem Evindeki bilim insanları projeyle çok önemli bilgilere ulaşılacağını düşünmüştü.

Avrupa Uzay Dairesi ESA şimdiye değin Güneş sistemi dışında 4 bin kadar gezegen keşfedildiğini, CHEOPS’un amacının ise kriterlere uyan gezegenler olacağı açıkladı. Açıklamada CHEOPS Teleskopunun amacının yeni gezegenler keşfetmek değil, zaten keşfedilmiş olan gezegenler ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek olduğu belirtti. 2020 yılının Mart ve Nisan aylarında bilimsel veri toplamaya başlayacak olan CHEOPS Teleskopunun ilk keşiflerinin sonraki yazdan önce yayınlanması planlanmıştı.

Kaynak:
https://www.amerikaninsesi.com/a/cheops-gezegenlern-gzemn-cozeblecek-mi/5206778.html

Resim Kaynak:

https://www.amerikaninsesi.com/a/cheops-gezegenlern-gzemn-cozeblecek-mi/5206778.html

Hayata Dair

Yayın tarihi: 15 Aralık 2019

 

grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası