Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Ay'a yolculuk

Ay’a Yeniden Yolculukta Geri Sayım

14 Aralık 1972’de Apolo 17’nin Ay yüzeyinden kalkışının ardından kimse  şimdiye kadar (12 Kasım2019 a dek) Ay’a gitmedi. Bu, 1969 Temmuz’un da dünyanın nefesini tutup astranot Neil Armstrong’un Ay’a inmesinin ardından başlayan sürecin de sonu olmuştu.

Aya ayak basmanın 50. Yılında NASA’dan ileriye dönük yaklaşımlar

Mars yolunda ilk durak Ay

NASA, 1960’lardaki Ay görevini Apollo olarak isimlendirdi. 21. yüzyıldaki Ay programının adı ise Artemis olarak belirlendi.

NASA’nın Artemis için tamamen yeni bir iniş türü geliştirmesi gerekiyor. Apollo görevinde kullanılan Saturn roketlerinin geliştirilmesi NASA’da sürüyor. NASA geçen ay yeni bir uzay giysisi yaptı. Üniforma sistemi geliştirilmesi konusunda görüşmeler Kanada, Japonya ve Avustralya’yla hala sürüyor.

1969 yılında insanların sorduğu sorular hala gündemde,

Neden Ay’a gidiliyor?

Neden iklim değişikliği ve yoksullukla mücadele konusunda yapılabilecek yatırım Ay’a inmek için yapılıyor? gibi.

İnsanlı Uzay Keşfi’ni Kurtarma Koalisyonu Başkanı da olan Art Harman bunu tek bir sözle anlatıyor: Su. Yani on beş yıl kadar önce güney ve kuzey kutuplardaki kraterlerde bulunan su.

Uzman burada insani yaşam sürdürülebilecek kadar donmuş su olduğunu belirtiyor ve “İçeceğiniz su, nefes alacağınız oksijen, roket yakıtı için hidrojen ve oksijen ve Ay’daki toprakta bütün mineraller var” ifadelerini diyor.

Ay aynı zamanda küresel ısınmayla mücadele konusunda da önemli bir araç sunuyor. Ay'da dünyada nadir olarak bulunan helyum-3 gazının yataklarının bulunduğu da belirtiliyor. Helium-3 radyoaktif olmayan nükleer füzyon reaktörlerinin temizlenmesi, ve güvenli hale getirilmesinde etkili olabilir ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltabilir dedi.

NASA uzmanı Harman, Çin’in helium-3’ü dünyaya ve Çin’e getirmek istediğini açıkladığına dikkat çekiyor. Bir Çin uzay aracı Ocak ayında Ay’ın karanlık yüzüne inmişti ve Pekin 2020’nin sonlarına doğru Çin’li astronotlarını Ay’a göndermek işediğini belirtmişti.

NASA uzmanı Harman, Çin’le Amerika arasındaki yeni uzay yarışının 1960’lardan daha ciddi olduğunu belirtiyor. Hatırlanacağı üzere 1960’lı yıllarda Rusya ve Amerika uzay yarışına girmişti.

NASA uzmanlarından Art Harman, “Uzaydan söz ederken Güney Çin Denizi’nden bahsediyor gibiler yani ve uzayı kendi toprakları gibi görüyorlar” dedi.

NASA uzmanı Narman ayrıca Amerika’yla Çin’in Ay’a konuşlandırılacak büyük askeri radar tasarımları olduğunu, bunun dünyadaki bütün askeri etkinlikleri saptayabileceğini belirtti.

NASA uzmanı Warner, Apollo programının külterel alana etkisini hatırlatıyor ve bunun teknolojinin ve matematiğin gelişmesine katkısı olduğunu belirtiyor.

11 Kasım 2019

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/a/aya-yolculuk-geri-sayim/5160047.html

Foto kaynak: Voice Of America Türkiye

Rewriting: grafiksaati.com

grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası