Ana sayfaAnnelikElsanatlarıHaberlerMagazin DünyaMagazin TürkiyeModaRessamlarSeramik

Tiyatro SinemaYazılarYemeklerSend TwitterTwitter'da bizFacebook'da bizPinterest'de biz Hayata dair ne varsa

 

Annenin birinci görevi korumaksa dikkat etmesi gerekenler hakkında

Yazan: Banu Conker, Hayata Dair Kadınlar Kulübü

Banu Conker Hayata Dair kadınlar kulübü

Yazan: Banu Conker

Blogum

Facebook sayfam

Twitter sayfam

Çocuğunu seven, kollayan anneler şunları yaparlar:

Yedirir, içirir, giydirir...Bazen ödevini yapar, bazen yürümesine bile izin vermez, çoğu zaman düştüğünde kaldırır.

Çocuğunu çok sevdiğini söyleyen bazı anneler yeni doğmuş bebeklerini içme sularını kaynatıp ılıtarak yıkarlar, aman mikrop kapmasın diye. Soğukta giydirir anne, çocuğu üşüyüp de hastalanmasın diye, sıcakta serin tutmaya çalışır.
Grafik Saati gençlik dergisi
Peki, kaç anne aşağıdaki konularda dikkat etmeyi ön plana alır?
Grafik Saati kadınlar klubü
- Çocuğunu uyurken aydınlık odada bırakmamak: Gece uykuları sırasında beyinde melatonin hormonu salgılanıyor ve bu da büyüme hormonu. Çocukların sağlıklı gelişmeleri için gereklidir bu hormon. Vikipedia’daki bilgilere göre melatonin, kişiden kişiye değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Bunun haricinde melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle lösemi ve diğer kansere yakalananların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmektedir. Yapılan son araştırmalara göre hormonun yaşlanmayı geciktirici etkisi de vardır. Halbuki bazı anneler çocukları özellikle ışıklı odalarda yatırırlar.

amigdala ve beyin

- Çocuklarının televizyon sesinde uyumasına izin vermek: Bilinçaltı çevrede duyduğu her sesi kaydetmektedir. Kaç yaşında olursak olalım, aynı şey geçerlidir. O yüzden televizyonun karşısında uyuyakalanlar dinlenemezler, çünkü uykuda bile bilinçaltı tüm sesleri bir sünger gibi çekmektedir. Bütün o savaş filmleri, terör haberleri uykuda bile kayıtlara geçmekte, kişiliğimizi etkilemektedir. Yine Vikipedia’da bilinçaltıyla bağlantılı amigdala hakkında şu bilgiler yer almaktadır: Amigdala, hafıza birikiminin düzenlenmesinde de rol alır. Herhangi bir öğrenme olayında uzun süreli hafıza hemen oluşmaz. Bu olayla ilgili bilgiler zaman içinde tekrarlanmayla birlikte yavaş yavaş uzun süreli depoya gönderilir. Buna pekiştirme denir. Olay sırasında oluşan duygusal tepki ne denli fazlaysa öğrenme de o kadar kuvvetli olur. Bu etkiyi amigdala düzenler.

Şimdi bütün bunların çocuklar üzerindeki etkilerini düşünebiliyor musunuz? Özellikle bilinçaltının 6 yaşına kadar şekillendiğini ve daha sonrasında bütün hayatımızı etkilediğini düşünürsek...

- Bazı anneler titizdir, evler ‘bal dök, yala’ konseptine çok iyi örnektirler. Sürekli çamaşır suyu kullanılır, her gün çamaşır yıkanır, deterjanlar bolca kullanılır, yeter ki etraf temiz olsun. Peki, o deterjanlar nereye gidiyor? Gözümüzün görmediğini yok saymak sanırım çok insancıl bir şey. Bu deterjanların, çamaşır sularının nereye gittiğiyle de o yüzden hiç ilgilenmiyoruz. Tüm bu atıklar yeraltına gidiyor, yeraltı sularına karışıyor, daha sonra tarım alanlarında yetiştirilen sebzelerle, meyvelerle tekrar soframıza geliyor. Çocuklarımızı beslerken her ne kadar organik tarım ürünlerini almaya özen göstersek de, artık dünyada organiğin de tümüyle doğal olduğuna inanmıyorum. Kimyasallar her yerde, azaltmak sadece bizim elimizde.

- Artık dekorasyonda plazma televizyonlar çok moda, çünkü çok az yer kaplıyorlar, ama yaydıkları radyasyon tüplü televizyonlardan daha fazlaymış. Mutfakta kullanılan kettle, ütü, saç kurutma makinesi veeeeee cep telefonları...Hepsi birer radyasyon kaynağı...Hepsinin bir arada olduğu küçücük alanları düşününce yoğunluk daha da artıyor ve çocuklarımız hepsine maruz kalıyor.

Ben biraz değişik takıntıları olan bir anneyim. Çocuğumu sağlıklı besleyemedim pek belki, yemek için çok üstüne düşmeme gerek kalmadı, ama az uyuyan çocuğumun uykusunu almasına hep özen gösterdim. Hep belli bir saatte yatırdım. Uyuma düzeni olsun istedim. Onu yetiştirirken çevreyi de gözetiyorum hep. Doğayı yaşatmam gerekli ki, o da beni, çocuğumu, herkesi yaşatsın diye düşünüyorum.

Bilmem, yanlış mı düşünüyorum?

Yazan: Banu Conker
http://bitutamtuz.com/

Genel site editörü: Belgin Invictus
Mail: belgininvictus1968[at]gmail.com

Copyright: Her hakkı saklıdır
Creative Commons Lisansı

Annenin birinci görevi korumaksa dikkat etmesi gerekenler hakkında by Hayata Dair .org is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported License.
Linkteki çalışma baz alınarak yapılmıştır http://grafiksaati.com/deneme/17.html.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://grafiksaati.com/kadinlarklubu/ adresinde mevcut olabilir.

Copyright: Her hakkı saklıdır  | grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası