Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Çay Kahve ve uyku ilişkisi hakkında yanlış bilinenler

Çay Kahve ve uyku ilişkisi hakkında yanlış bilinenler

Yatmadan önce kahve veya çay içmek uyku uyumaya yardım eder mi

Bilim insanlarına göre yatmadan önce kahve veya çay içmek uykuyu etkilemiyor.

4 saat kadar önce alınan nikotin ve alkol ise uykuyu bölerek engelliyebiliyor.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Florida Atlantik Üniversitesi'nden kurulu araştırmacı ekip, gönüllü 785 kişiyi toplam 5 bin 164 gün ve gece izleyerek ne kadar kafein, alkol ve nikotin tükettiklerini tespit etti.

Araştırmacı ekip daha sonra bu verileri, katılımcıların uyku süresini ve uyku verimliliğini kaydeden bilek sensorlarından elde edilen sonuçlarla karşılaştırdı.

Nikotin ve alkoldeyse 4 saat gerekiyor

Çalışmada nikotin ve alkol uykuyu bölerken, kafeinin uyku üzerinde sanıldığı kadar büyük bir etkisinin bulunmadığı tespit edildi.

Araştırma ayrıca yatmadan önce içilen bir sigaranın uykuya dalmakta zorluk çekenler için toplam uyku süresini 42 dakika, gece boyunca sigara kullanımının da uyku süresini yaklaşık 43 dakika azalttığını ortaya koydu.

Florida Atlantik Üniversitesi’nde çalışan Dr. Christine Spadola, "Sleep" dergisi için kaleme aldığı makalede, yatmadan önceki 4 saat içinde tüketilen nikotin ve/veya
alkolün uyku sürekliliğini olumsuz etkilediğini belirledi.

Dr. Christine Spadola, "Uykudan önceki 4 saate kadar kafein alımı ile uyku parametrelerinin hiçbiri arasında bir ilişki gözlemlemedik" diyerek uykudan önceki 4 saat içinde içilen kahvenin uykuya engel olmadığını iade etti.

Uyku hormonu melatonin ile kahve arasında ne yönde bir etkileşim var?

Science Translation Medicine yani Bilimsel Tıbbi Çeviriler adlı dergide 2015 yılında yayımlanan araştırmada ise farklı ve genel kabule daha uygun bir iddia vardı ve yatağa gitmeden üç saat önce içilen double espresso yani koyu İtalyan kahvesinin uyku hormonu melatonin üretimini yaklaşık 40 dakika geciktiriyor ve uykuya dalmayı
da zorlaştırdığı yazılmıştı.

Independent

Alıntı: Independent Türkçe,

https://www.independentturkish.com/node/59636/sa%C4%9Flik/bilim-insanlar%C4%B1-yatmadan-%C3%B6nce-kahve-veya-%C3%A7ay-i%C3%A7mek-uykuyu-etkilemiyor

Resim Kaynak: https://www.welt.de/gesundheit/article3531218/So-unterschiedlich-wirken-Kaffee-und-Tee.html

Bu sitedeki yayın için düzenleme:
grafiksaati.com

Yayın öncesi bu site için yeniden yazım: Hayata Dair

Resim kaynak: https://www.handy-abovergleich.ch/handyvertrag-schweiz/

grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası