Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin Türkiye  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Güneş yanığıyla mücadele yolları

Güneş yanığıyla mücadele yolları

Yanık Tedavi Merkezi Sorumlu Hekimlerinden Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı, güneş yanıklarına karşı yapılabilecek en basit müdahalenin ağrı bölgesine ıslak havlu, kuruyan cilde zeytinyağı, sıvı kaybını önlemek için de en az 3 litre su içmek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş yanıkları ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalar yaptı.

Güneş yanıklarının en iyi tedavisinin bütün yaralanmalardaki gibi korunmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı, bu konuda da dermatoloji uzmanlarının uyarılarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Güneş yanıklarının genellikle birinci derece yanıklar olduğunu vurgulayan Yastı, güneşe uzun süre maruz kalınmasının doğru tedavi edilmediğinde ikinci dereceye varan yanıklara sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı, su toplamasına yol açmayan güneş yanıklarında derinin üst tabakasının kurumasına bağlı olarak ciltte gerginlik ve kuruluk yaşandığını ifade ederek, "Söz konusu bölgede inanılmaz bir ağrı ve acı ortaya çıkar.

Ağrıyı gidermek için de yapılması gereken en faydalı şey, güneş yanığı olan bölgelere ıslak, suyu sıkılmış havlu koymaktır. Yanık bölgesine yapılan ıslak havlu müdahalesinin 15 dakikada bir tekrar edilmesi gerekir." dedi.

"Yanık bölgesine diş macunu, salça veya buz sürmeyin" diyen Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı, güneş yanığı oluşan kişinin vücudunda ciddi su kaybının da yaşandığını ifade ederek, "Bu hastalarda bazen baş dönmesi bazen de bayılma vakaları gözleniyor. Güneş yanığı olan kişinin bazen günlük 3 litreden fazla su içmesi gerekebilir. Islak havlu ya da tampon uygulaması, hastanın ağrısını biraz dindirir ancak bu durum kalıcı olmayabilir. Bunun için yağlı yara merhemleri de kullanmak gerekebilir." dedi.
 


Güneş yanığı için en basit uygulamaların başında ıslak havlu ya da tamponun geldiğini vurgulayan Yastı, "Yanık alanına parfümlü ve kokulu olmayan yağlı kremlerin sürülmesi de uygundur.

Yanık bölgesinde salça, diş macunu gibi ürünleri kesinlikle kullanmayın. Yanık alanına buz uygulaması da o alanda donuklar oluşturur.

Yapılması gereken, günde 2 ya da 3 defa duş almaktır.

Yanık sebebiyle kuruyan cildin gerginliğini ortadan kaldırmak için saf zeytinyağıyla masaj yapılması da deriyi rahatlatacak, hastanın acısını azaltacaktır." dedi.

Güneş yanığı deyip geçmeyin

Deride su toplamasının ikinci derece yanık anlamına geldiğini vurgulayan Yastı, yanık alanında oluşan su keseciklerinin açık yaraya çevrilerek günlük pansuman yapılabileceğini ya da enjeksiyon yardımıyla su toplayan bölgenin suyunun boşaltılabileceğini belirtti.

Yastı, daha derin yanıklarda hastanede yatarak tedavi uygulandığını ifade ederek, "İyileşme süresi 3 haftayı geçen yanıklarda kalıcı renk farklılıkları ve hareket kısıtlığı gözlenenebilir.

O yüzden güneş yanığı deyip azımsamamak lazım.

Islak havlu ile nemi sağlamak ve bulunduğunuz yerde hiçbir ilaç yoksa zeytinyağı ve yağlı kremle yara alanının kurumasını engellemek faydalı olabilir dedi.

Kaynak: AA

Yayın öncesi bu site için yeniden yazım: Hayata Dair

Rewriting: http://grafiksaati.com,

Sosyal Medyada biz

Facebook'ta grafiksaati.com

Twitter'da biz

Pinterest'te biz

grafiksaati.com@gmail.com  |  gizlilik politikası