Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin Türkiye  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Ay'ın karanlık yüzü görüntülendi

Ay'ın karanlık yüzü görüntülendi

Çin uzay aracı Chang'e-4 Ay'ın karanlık yüzüne indi

Çin'in Chang'e-4 adını verdiği uzay aracı Ay'ın Dünya'dan görülmeyen karanlık yüzüne başarıyla indi. Çin'in Chang'e-4 uzay aracı Ay'daki en derin krater olan Aitken havzasını inceliyor.

 

Çin'in insansız uzay aracı Chang'e-4 Ay'ın karanlık yüzüne başarılı bir şekilde indi. Çin Ulusal Uzay dairesinden yapılan açıklamada, Aralık ayında fırlatılan Chang'e-4 uzay aracının Ay'ın karanlık yüzüne temas ettiği ve Ay'ın karanlık yüzünün yakın plandan çekilen ilk görüntüsünü paylaştığı bildirildi.

Bugüne dek uzay araçları Ay'ın karanlık yüzünün görüntüsünü çekse bile Dünya'dan görülmeyen Ay'ın karanlık yüzünü hiç inmemişti. Bir ilke imza atan Çin Ulusal Uzay İdaresi görevinin "bir sır perdesini" aralayacağı ve insanlığın Ay üzerindeki araştırmalarına yeni bir boyut kazandıracağı düşünülüyor.

Ay'ın kendi etrafında ve Dünya etrafında dönüş süresi aynı olduğu için yeryüzünden bakıldığında her zaman Ay’ın aynı tarafı görülüyor. Dünyadan görülmeyen ay'ın karanlık yüzüne bu sebeple Ayın karanlık yüzü deniliyor. Chang’e-4'ün esas görevi Ay'ın yüzeyindeki en büyük, en eski ve en derin krater olan Aitken havzasını incelemek. Ay'ın güney kutbunda bulunan bu havza ile ilgili bugüne dek edinilen bilgiler oldukça sınırlıydı.

Bu uzay aracının Ay’ın karanlık yüzünün yapısı ve Ay’ın karanlık yüzündeki mineral oluşumu hakkında bilgi elde etmeye çalışacağı açıklandı.

Ay'ın karanlık yüzündeki görev başarıyla tamamlanırsa Ay'ın oluşumuna dair yeni bilgiler elde edilecek. Ay'ın karanlık yüzündeki en derin krater olan Aitken havzasının büyük bir çarpışmanın etkisiyle oluştuğu ve Ay'ın merkezindeki bazı maddelerin bu çarpışmayla yüzeye çıktığı düşünülüyor.

Çin Ay'da yapılan bu çalışmayla uzay çalışmalarında Rusya USSR ve ABD USA'yi yakalamaya gayret eden Çin için tarihi bir adım niteliğinde. 2030 yılına kadar uzaydaki başlıca güç olma hedefini ortaya koyan Çin Ay’da kendi insanlı uzay istasyonunu inşa etmeyi de planlıyor.

Çin, 2013'te de Ay'a bir uzay aracı indirmiş ancak, "Yeşim Tavşanı" ismi verilen bu uzay aracı görevini tamamlayamadan bir kaç hafta içerisinde bozulmuştu.

Ay'a bugüne kadar insanlı iniş yapan tek ülke olan ABD'nin Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Rusya ile beraber yakın bir gelecekte Ay'a uzay istasyonu kurmayı planlıyor.

Rusya'nın uzay çalışmalarında temelinin dayandığı USSR Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği SSCB de uzay çalışmalarında oldukça ilerlemişti.

İlginizi çekebilir

Çin Ay'ın karanlık yüzüne uzay aracı indirdi

Ay'ın karanlık yüzünün ilk panoramik görüntüleri

Kaynak: rtr,AFP,dpa/GY,GA

Kaynak link: https://www.dw.com/tr/%C3%A7in-ay%C4%B1n-karanl%C4%B1k-y %C3%BCz%C3%BCne-indi/a-46941651

Haber kaynağı: Deutsche Welle

http://grafiksaati.org

grafiksaati.org@gmail.com  |  gizlilik politikası