Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Özel Arama

Merkez faiz indirdi
Merkez faiz indirdi

Merkez Bankası politika faizini tek haneye indirdi: Yüzde 9

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 150 baz puan indirerek yüzde 10,5'ten yüzde 9'a çekti.

Reuters ajansının anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen ay faizlerin tek haneye düşürüleceği mesajını vermişti.

Erdoğan, "Faiz zulmünden yatırımcılarımızı kurtaracağız, vatandaşımızı kurtaracağız, geçmişte bunu yaptık. 4,6'ya kadar biz faizi düşürdük. Enflasyon da o zaman 5,6'ya düşmüştü" demişti.

Merkez Bankası'nın açıklamasında şöyle denildi:

"Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, Ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir.

"Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir.

"Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir. "

TCMB faiz indirimlerine Eylül 2021'de başlamış ve aynı yıl içinde politika faizini yüzde 19'dan yüzde 14'e indirmişti. Banka bu yıl ise Ağustos ve Eylül'de 100'er baz puan, Ekim'de 150 baz puan indirime gitmişti.

Ekonomistler kararı nasıl yorumladı?
Birçok ekonomist Merkez Bankası'nın kararını eleştirdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez Twitter mesajında "Enflasyon % 85,5. TCMB politika faizini % 9'a indirdi. Aralık'ta enflasyon baz etkisiyle düştüğünde 'faizi düşürdük enflasyon ondan düştü' denilebilecek. Bankalar mevduat müşterisini kaçırmamak için faiz artırmaya devam ediyorlar ama onun önemi yok. Dostlar alış verişte görsün" dedi.

T24 yazarı Uğur Gürses ise şunları yazdı:

"Kendi enflasyon tahmini bile yüzde 20'nin altında olmayan bir kurumun yönetimi faizi yüzde 9'a çekip politika faizinin 'yeterli düzeyde' olduğunu yazmış. Göz göre göre vatandaşın gelirini, şirketlerin sermayesini eritmek demek bu... Bile bile topluma, ülkeye kötülük."

Ekonomist Mustafa Sönmez ise tek haneli faizin "propaganda malzemesi olarak kullanılacağını öne sürerek şöyle yazdı:

"Aralık ayında baz etkisiyle yüzde 65-70 bandına inmesi beklenen TÜFE'yi, enflasyonu indirdik diye takdime hazırlanan Erdoğan'ın elinde, bir de faizi tek haneye %9 a indirdik , bunu yaparak enflasyonu da indirdik, algısında kullanılacak malzeme olacak."

24 Kasım 2022

Kaynak

Resim kaynak

Bu sayfada en çok aranan terimler
politika faizi,

Copyright: Her hakkı saklıdır | grafiksaati.org[at]gmail.com| gizlilik politikası